Strategia wydziału
STRATEGIA ROZWOJU WYDZIAŁU INŻYNIERII PRODUKCJI I LOGISTYKI DO ROKU 2020 Opole, maj 2014 r.
Krótka informacja o nas
Krótka informacja o nas Historia Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki sięga roku 1975. Pierwotną jego strukturę organizacyjną tworzyły trzy zakłady – Zakład Matematyki, Zakład Fizyki oraz Zakład Chemii. Kolejne lata działalności Wydziału to nieustający, organizacyjny rozwój jednostki m.in. o Zakład Techniki oraz o nowotworzone kierunki studiów, jak Wychowanie Techniczne (2000 r.) przekształcone niebawem w Edukację Techniczno-Informatyczną (2002 r.), Logistyka (2008 r.) i Inżynieria Bezpieczeństwa (2009 r.). Dalsze, następujące po sobie zmiany organizacyjne były związane z włączeniem do wydziału Instytutu Innowacyjnych Procesów i Produktów wraz z przeniesieniem kierunku studiów Zarządzanie i Inżynieria Produkcji oraz Katedry Techniki Rolniczej i Leśnej wraz z kierunkami Technika rolnicza i leśna oraz Technologia żywności i żywienie człowieka. Warto podkreślić, że uruchomienie kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji na Politechnice Opolskiej nastąpiło znacznie wcześniej, bo już w roku 1999, będąc jednocześnie jednym z pierwszych w kraju. 24 lutego 2014 r. decyzją Prezydium Centralnej Komisji ds. Tytułu Naukowego i Stopni Naukowych Wydział uzyskał uprawnienia do nadawania stopnia naukowego doktora nauk technicznych w dyscyplinie Inżynieria Produkcji.
Organizacja wydziału
W skład Wydziału wchodzi jeden Instytut, w którym łącznie znajduje się 6 Katedr oraz sześć samodzielnych Katedr. Podstawową jednostką organizacyjną wydziału jest katedra. Schemat organizacyjny Wydziału przedstawia diagram poniżej.
Wizja Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki
Nowoczesny, rozwojowy i proinnowacyjny Wydział, kształcący studentów oraz dbający o rozwój naukowy pracowników, służący rozwojowi Politechniki Opolskiej, regionu i kraju.
Mocne strony wydziału

– Posiadanie kierunków o zróżnicowanych profilach
– Posiadanie kierunków o mocnym powiązaniu z gospodarką
– Wysoko kwalifikowana kadra nauczycieli akademickich oraz pracowników wsparcia technicznego i administracyjnego
– Posiadanie uprawnień do nadawania stopnia doktora nauk technicznych w dyscyplinie Inżynieria produkcji
– Znacząca liczba młodych pracowników naukowych otwartych na innowacje, poprawę efektywności oraz proekologiczne działanie
– Systematycznie rozwijająca się baza laboratoryjna
– Identyfikacja studentów z Wydziałem
– Prężnie działające koła studenckie
– Rozwijająca się współpraca z podmiotami gospodarczymi działającymi na rynku konkurencyjnym Szanse dla Wydziału
Mocne strony wydziału

– Posiadanie kierunków o zróżnicowanych profilach
– Posiadanie kierunków o mocnym powiązaniu z gospodarką
– Wysoko kwalifikowana kadra nauczycieli akademickich oraz pracowników wsparcia technicznego i administracyjnego
– Posiadanie uprawnień do nadawania stopnia doktora nauk technicznych w dyscyplinie Inżynieria produkcji
– Znacząca liczba młodych pracowników naukowych otwartych na innowacje, poprawę efektywności oraz proekologiczne działanie
– Systematycznie rozwijająca się baza laboratoryjna
– Identyfikacja studentów z Wydziałem
– Prężnie działające koła studenckie
– Rozwijająca się współpraca z podmiotami gospodarczymi działającymi na rynku konkurencyjnym
Szanse dla Wydziału

– Możliwość aplikowania o zewnętrzne fundusze na rozwój kadry i badania naukowe
– Realizacja projektów z innymi jednostkami Uczelni
– Nowe obszary współpracy z uczeniami zagranicznymi głównie w zakresie innowacji w zarządzania procesami technologicznymi, stosowania nowych rozwiązań w energetyce, rolnictwie oraz przetwórstwie rolno-spożywczym
– Dofinansowanie obszaru B+R w nowym okresie programowania
– Uruchomienie studiów II-go stopnia na kierunkach Logistyka, Inżynieria bezpieczeństwa oraz Technologia żywności i żywienia człowieka
– Uzyskanie uprawnień habilitacyjnych w dyscyplinie Inżynieria produkcji
– Uruchomienie studiów III-go stopnia w dyscyplinie Inżynieria produkcji
– Współpraca z przedsiębiorstwami w zakresie wdrażania innowacyjnych rozwiązań
Słabe strony Wydziału

– Brak studentów II-go stopnia na trzech prowadzonych kierunkach
– Niewielka liczba prac zleconych oraz grantów naukowych
– Duże rozproszenie lokalowe Wydziału na terenie miasta Opole
– Niski standard części bazy lokalowej
– Brak organizacji studiów podyplomowych prowadzonych na Wydziale
– Słabe tempo rozwoju integracji między jednostkami Wydziału
– Niewystarczające zaangażowanie studentów i pracowników Wydziału w życie akademickie i Uczelni
Zagrożenia dla Wydziału

– Niestabilność otoczenia instytucjonalno-prawnego
– Pogłębiający się niż demograficzny
– Nieuzyskanie uprawnień do prowadzenia studiów II-go stopnia na kierunkach Logistyka, Inżynieria bezpieczeństwa oraz Technologia żywności i żywienia człowieka
– Nieuzyskanie uprawnień habilitacyjnych
– Nieruchomienie studiów III-go stopnia
– Konkurencyjność sąsiednich ośrodków naukowo-dydaktycznych
– Niski poziom dotacji na działalność podstawową Wydziału
– Obniżający się poziom wiedzy i kompetencji kandydatów na studia
– Trudności z uzyskiwaniem grantów naukowych
– Ograniczona oferta w zakresie prac badawczych realizowanych dla przemysłu
– Niska atrakcyjność wynagrodzeń uzyskiwanych na Uczelni wobec możliwości przedsiębiorstw gospodarczych skutkująca odejściem części kadry naukowej z Wydziału
Cele strategiczne Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyk
– Poszerzenie i doskonalenie oferty kształcenia odpowiadającej zapotrzebowaniu społecznemu i gospodarczemu regionu i kraju
– Dalszy rozwój kadry naukowej oraz działalności naukowo-badawczej Wydziału
– Doskonalenie systemu zarządzania Wydziałem
Wymagane działania do osiągnięcia celów strategicznych Wydziały
1. Poszerzenie i doskonalenie oferty kształcenia
– Dostosowywanie oferty kształcenia w zakresie kierunków studiów z nastawieniem na potrzeby regionu i kraju
– Doskonalenie sytemu jakości kształcenia na Wydziale
– Podejmowanie działań promocyjnych zmierzających do utrzymanie stabilnej liczby studentów studiów stacjonarnych oraz do wzrostu liczby studentów studiów niestacjonarnych
– Uzyskanie uprawnień do prowadzenia studiów II-go stopnia dla kierunków Logistyka, Inżynieria bezpieczeństwa oraz Technologia żywności i żywienia człowieka
– Likwidacja studiów I-go i II-go stopnia na kierunku Technika rolnicza i leśna w związku z brakiem naboru na te studia z jednoczesnym wykorzystaniem kadry przypisanej do minimum kadrowego kierunku do innych kierunków
– Wprowadzenie do oferty kształcenia studiów podyplomowych
– Wprowadzenie do oferty kształcenia minimum dwóch ścieżek anglojęzycznych dla posiadanych kierunków
– Zwiększenie umiejętności praktycznych przygotowujących absolwentów do wejścia na rynek pracy
– Doskonalenie współpracy z przedsiębiorcami w zakresie staży i praktyk dla studentów i pracowników naukowych Wydziału
– Doskonalenie programów studiów we współpracy z przedsiębiorcami
– Poprawa bazy lokalowej przeznaczonej do celów dydaktycznych Wydziału poprzez jej skupienie w ograniczonej liczbie lokalizacji
– Rozbudowa istniejącego i budowa nowego zaplecza laboratoryjnego Wydziału
2.Rozwój działalności naukowo-badawczej
– Uzyskanie kategorii A w ocenie parametrycznej Wydziału
– Zwiększenie liczby doktorów habilitowanych i profesorów zatrudnionych w Politechnice Opolskiej, jako podstawowym miejscu pracy reprezentujących dyscypliny naukowe odpowiadające kierunkom studiów
– Zwiększenie ilości składanych wniosków o granty badawczo-naukowe
– Wzrost ilości laboratoriów naukowych
– Uzyskanie uprawnień habilitacyjnych w dyscyplinie Inżynieria produkcji
– Otwarcie studiów doktoranckich w dyscyplinie Inżynieria produkcji
3.Doskonalenie systemu zarządzania Wydziałem
– Doskonalenie struktury organizacyjnej Wydziału
– Efektywne wykorzystanie istniejącej bazy dydaktycznej
– Wyposażenie wszystkich sal dydaktycznych w sprzęt multimedialny
– Unowocześnienie wyposażenia laboratoriów
– Przejęcie budynku przy ulicy Sosnkowskiego oraz jego przystosowanie do potrzeb Wydziału
– Racjonalizacja kosztów funkcjonowania Wydziału, przy jednoczesnym dążeniu do zwiększenia przychodów własnych
– Pozyskanie środków finansowych ze źródeł zewnętrznych na modernizację posiadanej bazy infrastruktury
– Wdrożenie skutecznych form promocji Wydziału w środowisku gospodarczym regionu i kraju
– Doskonalenie kompetencji pracowników obsługi administracyjnej Wydziału